ŽIVINY | VHODNOST | ÚČINKY | |
OVES | vláknina, vitamín E, B1, vyšší obsah tuku | velmi vhodný | velký příznivý fyziologický účinek |
PŠENICE | bílkoviny, vláknina | pro snadnou dostupnost se používá do krmných směsí | |
JEČMEN | hrubá vláknina | důležitá část krmiva | výborná stravitelnost |
KUKUŘICE | vláknina, tuk, vitamín E, karoten | je to nezastupitelná složka | při překrmování může dojít k přetučnění |
RÝŽE | loupaná rýže neobsahuje skoro žádnou vlákninu, bílkoviny ani vitamíny | v syrovém stavu se nepoužívá, vařená se přidává do krmiva | jednostranné zkrmování může způsobit vážné metabolické poruchy |
SLUNEČNICE | vysoký obsah tuku | vhodná v menší míře | |
OŘECHY | bílkoviny, tuky, fosfor, vitamín B1 | výborný doplněk | vysoká energetická hodnota |
LNĚNÉ SEMENO | vysoký bsah tuku, nenasytné mastné kyseliny, vitamín B1, B2 | v období línání, nemoci a při rekonvalescenci | významné dietetické účinky, zvyšují kvalitu srsti |
NAKLÍČENÉ ZRNÍ | vitamín E, různé enzymy ovlivňuijící trávení | důležitý je v jarním a zimním období a v době rozmnožování |